Alaptarea: Pozitionarea corecta a sanului

Subiectul alaptatului este foarte controversat si fiecare are dreptul sa-l abordeze in felul lui. Eu nu vreau sa intru in detalii ce este bine sau rau si nici sa critic pe cineva. Ce voi incerca sa fac in acest articol este sa va dau cateva sfaturi pentru primele zile.

Din momentul nasterii copilul este pus pe pielea mamicii, atunci cand se face o legatura extraordinara intre copil si mama. Sfatul medicilor este sa se puna copilul cat mai repede la san dupa ce se naste, daca este posibil chiar la o ora ar fi minunat.

In momentul in care copilul este pus la san e bine sa fie tinut cu o mana de-a lungul spatelui in asa fel incat sa fie sustinut capul si spatele copilului in acelasi timp. Este de retinut ca atunci cand punem copilul la san, el trebuie sa fie un pic pregatit. Se apropie copilul de san si se atinge una din buzele copilului cu sfarcul mamei pana acesta deschide larg gurita.

Cand copilul are gurita deschisa putem introduce sanul in gura. Sfarcul trebuie sa atinga cerul gurii copilului. In asa fel gurita copilului este umpluta iar pe langa san nu va mai intra aer. Acest lucru ne va ajuta in lupta cu colicii.

In cazul in care copilul nu apuca corect sanul gurita copilului nu este umpluta iar pe langa san poate intra aer. In afara de colici acest lucru va aduce la ranirea sfarcului si atunci apar ranile la san sau ragadele.

Cand copilul a apucat corect sanul se poate ca si intreaga aureola a sanului sa fie in gurita. In acel moment mamica va simti cum sanul se detensioneaza si laptele incepe sa curga. Alaptatul nu are voie sa fie dureros. Daca alaptatul devine dureros inseamna ca ceva nu este bine. Cand copilul incepe sa manance se aude cum inghite, ceea ce ne linisteste si ne duce in zona de siguranta si pe noi.

Atunci cand in timpul alaptatului se aud zgomote din gurita copilului este semn ca sanul nu este pozitionat corect. Scoateti sanul din gurita si incercati inca o data.

Este foarte bine atunci cand alaptam sa aducem copilul la mama nu mama la copil, dar aceasta este o discutie pentru urmatorul articol cu pozitiile de alaptare.

Cu drag, Antonina

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed