Ce facem cu copiii cand e frig afara.

Acum cateva zile v-am intrebat ce faceti cu copiii in casa cand e urat afara  si nu am primit nici un raspuns, asa ca m-am hotarat sa scriu ce facem noi, cu un copil de 6 ani jumate si cu unul de 2 ani jumate, astfel incat sa ii putem implica pe amandoi.

Gateste. Asta am spus si in postare, imi place sa ii implic pe amandoi la pregatirea mancarii. Chiar daca ar parea greu, eu ma simt foarte relaxata cu ei in bucatarie. Stiu, stiu, bucataria trebuie curatata mai intens dupa, dar…se merita efortul. Copilul invata ca poate face si el ceva util in casa si mai ales atunci cand, dupa activitate, are si satisfactia produsului final pe care poate sa-l consume.

Fa curat. Aceasta activitate este mai mult educativa, dar o voi lista si pe ea. A face curat impreuna dar si a ne mira dupa cat e de frumos, face parte din educatia copilului si mai ales face parte din integrarea lui in familie. Fiecare persoana din casa are rolul ei si implicit contributia ei la familie si in momentul in care poate face ordine, pune masa sau chiar spala vasele(pentru copilul mai mare) se simte ca si parte din familie. Aveti grija sa o faceti ca si o joaca nu ca si o obligatie, altfel riscati sa nu aveti nici un succes.

Construieste castel din carti de joc. Recunosc ca nu am rabdare sa o fac dar sotul meu se pricepe de minune la acest joc. Aveti nevoie de un set de carti de joc si de foarte multa rabdare. Daca o faceti cu doi copii cu diferenta de varsta intre ei, este distractiv pentru ambii. Cel mare construieste iar cel mic darama. Recunosc ca, in dependenta de temperamentul copilului mare, poate fi si frustrant atunci cand cel mic darama.

Comentariul unui film. Va puteti uita in familie la un film si apoi sa comentati pe seama lui. Cel mic poate povesti ce s-a intamplat si ce i-a placut in film iar cel mare poate fi lasat sa inventeze un alt final al filmului sau sa spuna versiunea lui modificata. Acest joc da posibilitatea de interactiune intre parinti si copii dar la fel dezvolta imaginatia pe de o parte si memoria pe de alta parte.

Desenati impreuna. Desenul este o activitate foarte creativa pentru copii dar si pentru parinti. Eu va recomand sa folositi acest joc pentru ai lasa pe cei mici sa conduca si sa va spuna ei ce fel de desen sa faceti. In special celui mai mic ii puteti da voie sa deseneze cum vrea el, fara restrictii. Avem asa de multe reguli in viata de zi cu zi incat e bine sa ii lasam si pe ei sa puna reguli si cineva sa le urmeze. Tot aici as vrea sa specific jocurile de rol in care ii lasam pe copii sa faca jocul iar noi ii urmam in tocmai instructiunile.

La ce ma gandesc. Noi jucam acest joc in special in masina dar si in casa e foarte interesant. Persoana se gandeste la ceva ce vede in incapere si ceilalti trebuie sa ghiceasca. Persoana care se gandeste la ceva, da indicii pe parcurs. Ati fi surprinsi cat de interesant poate fi acest joc cu un copil de 2 ani jumate.

Cine tine balonul in aer. Recomand acest joc daca aveti spatiu. Cand eram la apartament, era un pic mai dificil dar s-ar putea ca obstacolele sa faca jocul mai interesant. Aveti nevoie de un balon umflat si de dorinta copiilor de a fugi dupa el. Puteti inclusiv sa aveti cate 2 baloane si sa se faca jocul in paralel.

Ce mi-a placut azi. Fiecare persoana din casa spune ce i-a placut azi. Acest joc face parte din cele 3 pe care le practicam noi seara: Ce mi-a placut azi, Ce nu mi-a placut azi si Ce as vrea sa fiu cand voi fi mare (la carte zice ca al treilea ar fie Ce lucru m-a facut azi sa fiu recunascator,  dar fetita mea l-a schimbat cu cel cu ce vreau sa fiu cand voi fi mare). Fiecare joc este facut pe rand si nimeni nu are voie sa comenteze daca una din relatari este referinta la vreo persoana prezenta. Atunci cand jucam aceste 3 joculete constant (4 cu cel cu recunostinta) copiii invata ca viata e frumoasa, ca pot sa spuna ce au pe suflet fara sa li se reproseze, ca pot fi orice vor ei doar daca isi doresc si au suficienta perseverenta si nu in ultimul rand invata sa fie recunoscatori pentru lucrurile din viata lor. Aceste jocuri se poat juca pe tot parcursul anului nu doar cand e urat afara.

Acestea fiind spune, va doresc timp frumos cu copiii vostri.

Cu mult drag, Antonina

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed