Gravidele si intrebarile

De cate ori am vrut sa facem un copliment dar nu a iesit exact cum ne-am dorit! In cazul gravidelor e si mai delicata situatia. In corpul unei femei insarcinate sunt o groaza de transformari, de la prima zi a conceptiei si chiar pana dupa ce naste.

     Ce este?

Cei ce nu au copii si isi doresc, sunt foarte incantati cand aud un cuplu ca va avea copii. Este o veste foarte importanta de impartasit cu cei din jur dar si foarte delicata este reactia pe care o primesti. De fiecare data cand zici ca esti incarcinata ti se pune aceeasi intrebare “Ce este?” sau “Stiti ce este?”. Vreau sa va zic ca nu are nici o importanta ce este si orice reactie veti avea va fi alta decat se astepta mamica. Ce aude femeia este “Ce porti in burtica? Hai spune-mi, ca oricum ce ai nu corespunde cu ce e ‘acceptabil’ de societate”. De cate ori am auzit reactia: “Vai, e fetita, lasa ca al doilea va fi baiat!” sau “E baiat, ce frumos dar ai deja baiat! Asta e, se mai intampla.” Dar daca Doamne fereste ti-ai dorit doi copii de acelasi sex si al doilea este de sex diferit, cu siguranta vei auzi: “Vai, ce frumos! este pereche!”. Doamnelor si doamnilor, nu conteaza sexul copilului, este copilul lor si orice este e frumos pentru ei!

Cum te simti?

Asta este cea mai frecventa intrebare pe care o primeste o gravida. Daca doar vreti sa duceti o conversatie sau daca chiar va intereseaza acest subiect, evitati sa intrebati o gravida asa ceva. Oricum s-ar simti, ea este bine! Pe de o parte fiindca duce in ea o minune si nimic nu conteaza pentru ea si pe alta parte chiar daca fizic se simte rau, chiar credeti ca ii va veni sa se planga pe minunea din ea care o face sa vomite zilnic, sa se baloneze de la orice mancare, sa simta orice nespalat pe drum, sa i se faca pofta doar cand vede o poza urata cu mancare si nu in ultimul rand sa vada zilnic in oglinda cum din “Ileana Cosanzeana” se transforma in “Muma padurii”?!.

Arati bine …. 

O gravida poate pune si doar cateva kg in sarcina, dar nimic din ce veti spune nu o va face sa se simta sexi sau frumoasa. Orice aluzie la kg este un esec in discutia cu ea. Dar nu mai zic de cei ce incearca sa fie “draguti” si vin cu replici de genul “Doamne ce burtica mare ai”, chiar nu inteleg ca si gravida are oglinda acasa?!; sau “Nu-i nimic, abia acum incepe sa creasca”, si asa te vezi imensa dar daca vine cineva si-ti zica ca de acum vei pune inca 10 kg iti vine sa te arunci de la etaj. Din toate subiectele discutate cu o gravida acesta este TABU. Cat de frumos nu va arata indiferenta sa stiti ca nu este usor sa pui 10-20 kg in 9 luni.

Ce as putea spune eu despre gravide si intrebari? Graviditatea este o stare naturala a unei femei si nu trebuie sa fie confundata cu o boala. Atunci cand o femeie este insarcinata se simte si asa in multe feluri ce nimeni nu poate sa inteleaga, chiar si o femeie ce a trecut printr-o sarcina nu o poate intelege asa cum fiecare sarcina e diferita. De aceea nu are nevoie sa fie tratata ca si o persoana cu o problema. Gesturi de genul cedarii locului sau oferirea mancarii sunt foarte dragute in filme dar in realitate o fac pe gravida sa se simta diferita si nu in cel mai bun sens al cuvantului. Daca imi permiteti sa va dau un sfat – purtati-va cu o gravida asa cum v-ati purtat cu ea si inainte, iar ea va va rasplati cu recunostinta.

Parerile sunt impartite si aveti tot dreptul sa aveti alta parere decat mine si daca este asa, va rog sa ne o impartasiti.

Cu mult drag Antonina.

 

Bookmark the permalink.

Comments are closed